Diabéteszesek Honlapja
Az egészséges élet alapja

MENÜ

Körtelepény

Hozzávalók:
a tésztához 25 dkg finomliszt
13 dkg sütőmargarin
1 tojás
1 dl sűrű tejföl
1 evőkanál porcukor
1 teáskanál sütőpor
1 mokkáskanál só
a töltelékhez:
4 nagy körte
2 dl tejföl
2 tojás
1 teáskanál őrölt fahéj
ízlés szerint 2-3 evőkanál porcukor
a tetejére:
1 tojás
Elkészítés:

a tésztáhozvalókat mély tálba rakom (a margarint megreszelem vagy szitán átnyomom), majd gyorsan összegyúrom és cipóba formálom. (A tészta kissé ragad, ezért a kezüket és a gyúrótáblát is lisztezzék meg!) Egy nagyobb és egy kisebb részre vágom, a nagyobbat tepsi nagyságúra nyújtom, és a kenetlen tepsit úgy bélelem ki vele, hogy pereme is legyen. Félreteszem. A körtét meghámozom, kicsumázom, szeletekre vágom. A tojásokat habosra verem, összekeverem a tejföllel, fahéjjal, kevés cukorral.

a gyümölcsöt egyenletesen elhelyezem a nyers tésztán. Az öntettel lelocsolom, majd a másik kinyújtott tésztadarabot rányomkodom és felvert tojással bekenem. Villával rovátkákat húzok rá, és megszurkálom. A tepsit előmelegített, forró sütőbe tolom. A lángot 5 perc múlva takarékra mérsékelem, és kis lángon kb. 25 percig lassan sütöm. A tepsiben hagyom kihűlni.

Húsvéti pulykamelltekercs

Hozzávalók:
4 tenyérnyi szelet pulykamell (kb. 50 dkg)
15 dkg főtt füstölt sonka
5 dkg juhtúró
1 evőkanál reszelt torma
1 tojás
1 kis fej vöröshagyma
1 késhegynyi pástétomfűszer
ízlés szerint só és őrölt fehér bors
a bundához 2 tojás
3 evőkanál liszt
2-2 evőkanál darált mandula és zsemlemorzsa
a sütéshez olaj.
Elkészítés:

a főtt sonkát a tisztított vöröshagymával együtt ledarálom és a juhtúróval, tojással, reszelt tormával meg a fűszerekkel összekeverem. A pulykamellszeleteket húskalapáccsal gyengén kiveregetem. A morzsát a mandulával összekeverem.

a hússzeleteket megsózom, mindegyiket bekenem a túrós-sonkás krémmel, és szorosan összegöngyölöm. Hústűvel megtűzöm, hogy a töltelék ne folyjon ki. Lisztbe, felvert tojásba és a mandulás morzsába hempergetem, majd bő, forró olajban, takaréklángon megsütöm. A felesleges olajat papírtörülközőn leitatom. A göngyölegeket szép, ferde szeletekre vágom, mazsolás-kukoricás rizzsel tálalom.

Bundáskenyér – másként

Hozzávalók:
4 körbevágott szelet kenyér (kb. 40 dkg)
5 dkg reszelt sajt
2 tojás
1 dl tej
2 evőkanál olaj
1 teáskanál ételízesítő
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint törött bors és őrölt szerecsendió-virág
a tepsihez 2 evőkanál olaj.
Elkészítés:

a sütőt közepes lángra kapcsolom. A kenyérszeleteket félbevágom, így összesen 8 darab lesz. A sütőlemezt beolajozom. Mély tálban a tojást a tejjel habosra verem, belekeverem a fűszereket és a zúzott fokhagymát.

minden darab kenyeret belemártok a fűszeres tojásba, majd egymás után addig mártogatom, amíg el nem fogy a tojás. Ezután a kikent sütőlemezre teszem a nedves kenyereket, szorosan egymás mellé. A már forró sütőbe tolom, és addig sütöm, amíg szép pirosas-barna nem lesz a tetejük. Még tűzforrón meghintem reszelt sajttal és azonnal tálalom. Saláta vagy savanyúság illik hozzá.

Sacher torta

Hozzávalók:
4 tojás
10 dkg vaj, vagy Rama,
14 dkg porcukor
14 dkg étcsokoládé
7 dkg finom liszt.
A tetejére: 10 dkg házi sárgabaracklekvár
12 dkg étcsokoládé
12 dkg cukor
1 teáskanál olaj
4 evőkanál víz
Elkészítés:

A vajat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a megolvasztott étcsokoládét és alaposan elkeverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját és tovább keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük és kanállal a masszába forgatjuk. Végül beleszitáljk a lisztet. A tésztát kivajazott, zsemlemorzsával behintett 22 cm átmérőjű tortaformába simítjuk és 170 fokos sütőben kb. 1 órát sütjük. Kihűlve rácsra borítjuk és megkenjük a megmelegített sárgabaracklekvárral. A mázhoz a csokoládét darabokra tördeljük, lábosba tesszük az olajjal együtt és kis lángon (még jobb, ha vízgőz fölött) melegítjük. Hozzáadjuk a vizet és a cukrot, állandóan kevergetve összeolvasztjuk, majd bevonjuk vele a torta tetejét és oldalát. Megszilárdulva szeleteljük.

Karácsonyi pisztráng

Hozzávalók:
2 kis, konyhakész pisztráng
2 gerezd fokhagyma
4 dkg liszt
10 dkg mandula
1 dl tejszín
fél citrom leve
10 dkg vaj, vagy Rama,
0,5 dl fűszeres olaj (pl. tárkonyos, rozmaringos vagy kakukkfüves)

Elkészítés:

A ledörzsölgetett halat beirdaljuk. Sóval bedörzsöljük, citromlével meglocsoljuk és fűszeres olajjal kenegetjük. 20 percig állni hagyjuk. A nedvességet leitatjuk, a halat lisztbe forgatjuk és megforrósított vajon minden oldalon megsütjük. Zúzott fokhagymával meghintjük, mellédobjuk a lehéjazott mandulát és még 1 percig pirítjuk. Felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk. Párolt rizzsel körítjük.

Makaróni sajtkrémmel

Hozzávalók:
50 dkg makaróni
2 dl tejföl
10 dkg füstölt trappista sajt
3 dkg parmezán sajt
1 tojássárgája
2 dkg vaj, vagy Rama,

frissen őrölt bors
Elkészítés:

A tésztát a szokásos módon, bő, forrásban lévő, sós vízben megfőzzük. Hideg vízzel leöblítjük és lecsöpögtetjük. Olvasztott vajra szedjük. A tejfölben kikeverjük a tojássárgáját és a reszelt füstölt trappista sajtot. A krémet sóval és frissen őrölt borssal fűszerezzük. A sajtkrémet a makarónira öntjük és gyakran kevergetve addig melegítjük, amíg a sajt megolvad. Tányérokba szétosztjuk és meghintjük a reszelt parmezán sajttal.

Csicseriborsó fasírt

Hozzávalók:
35 dkg csicseriborsó
2 szelet sötét rozskenyér
2 tojás
2 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
zsemlemorzsa
olaj

bors
pirospaprika
1 csokor petrezselyem
1 babérlevél
Elkészítés:

A csicseriborsót egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk. Másnap friss vízben tesszük fel főni. Mellédobjuk az egyik fej, megtisztított hagymát és a babért. Amikor félig megpuhult, sózzuk. Ha megfőtt, lecsöpögtetjük és ledaráljuk. A kenyeret vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk. Összekeverjük a csicserikrémet a tojással, kenyérrel, a lereszelt hagymával, zúzott fokhagymával. Sóval, borssal, pirospaprikával, felaprított petrezselyemmel ízesítjük. A masszából kisebb gombócokat formálunk, ellapítjuk és zsemlemorzsába forgatjuk. Bő, forró olajban kisütjük, a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük. Főtt burgonyával és uborkasalátával körítjük.

Bejgli

Hozzávalók:
1 kg liszt
20 dkg vaj, vagy Rama,
15 dkg zsír
60 dkg cukor
1 dkg élesztő
2 tojás
2 dl tej

40 dkg mák
40 dkg dió
10 dkg mazsola
fél citrom
4 dkg búzacsíra vagy zsemlemorzsa
Elkészítés:

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, a zsírral és 8 dkg cukorral. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük, hozzáadunk még 1 tojást, késhegynyi sót. Az egészet jól összegyúrjuk, és hideg helyen néhány órán át pihentetjük.

Utána 6 egyenlő részre osztjuk, és cipókba formáljuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg úgy, hogy a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük, a keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t visszahajtunk a tésztából, és felsodorjuk.

Gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket, tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk, ismét megkenjük, és ezúttal hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad.

Mérsékelten meleg sütőben, kb. 35-40 percig, sütjük. Így szép márványos lesz.

Máktöltelék: 26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverünk 5 dkg megtisztított mazsolát, kevés reszelt citromhéjat (esetleg 1-2 hámozott, reszelt almát, ettől lazább lesz a töltelék).

Diótöltelék: 22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és az őrölt dióra öntjük. Hozzáadjuk a megtisztított mazsolát, reszelt citromhéjat, és 4 dkg zsemlemorzsát vagy búzacsírát.

Francia csokoládékrém

Hozzávalók:
20 dkg keserű csokoládé (minél feketébb, annál jobb)
4 tojás
2 evőkanál tejszín
1 vaníliás cukor
Elkészítés:

Gőz felett, alacsony tűznél olvasszuk fel a kockákra tört csokoládét. Amikor már krémes, adjuk hozzá a tejszínt, majd húzzuk le a tűzről. Válasszuk szét a tojások fehérjét és sárgáját. A sárgákat keverjük a meleg csokoládéhoz. A fehérjéket verjük fel, adjuk hozzá a vaníliás cukrot is, majd óvatosan keverjük a habot a csokoládémasszába. Öntsük üvegtálba vagy kisebb poharakba, hűtsük le, majd tegyük néhány órára a hűtőszekrénybe.

Omlós csokoládétorta cukrozott naranccsal

Hozzávalók:
25 dkg keserűcsokoládé
6 tojás
15 dkg cukor
4 dkg liszt
12,5 dkg vaj, vagy Rama,
12 dkg cukrozott narancshéj
1 kupica narancslikőr vagy más finom alkohol
vaj a forma kikenéséhez
Elkészítés:

Daraboljuk fel a cukrozott narancsot és áztassuk be az alkoholba. Alacsony lángon olvasszuk fel a csokoládét és a vajat, míg egészen krémes és homogén állagú lesz. Keverjük ki a tojások sárgáját 10 dkg cukorral, adjuk az olvasztott csokoládéhoz. A tojások fehérjét verjük habbá 5 dkg cukorral, és óvatosan keverjük a masszához. Szitáljuk bele a lisztet, és óvatosan keverjük el. Öntsük kivajazott formába, szórjuk meg a narancsdarabkákkal, és közepes sütőben süssük 30-35 percet. Langyosan tálaljuk.

Asztali nézet